
FILM om BIG DATA
Film 1: Vores digitaliserede liv
Filmen beskriver de digitale spor, der sættes fra vugge til grav, lokalt såvel som globalt, igennem et væld af forskellige teknologier og platforme. Vi møder eksperter, der forklarer, hvordan data indsamles via algoritmer. Og vi ser, hvordan dataindsamlingen konkret medfører, at vi alle har en ”digital dobbeltgænger”.
Vi lærer samtidig, at denne digitale dobbeltgænger/identitet i dag er blevet flettet sammen med vores offline-identitet (og alt hvad vi foretager os offline) i en sådan grad at det kan være svært at adskille dem – selv om disse identiteter kan være vidt forskellige.
Film 2: Overvågning og velfærd
I denne film bredes sikkerhedsforståelsen ud, så den ikke kun angår dét at sikre sig, så man ikke bliver udnyttet af virksomheder og kriminelle. Det angår i ligeså høj grad dét at beskytte sit privatliv i forhold til forskellige fællesskaber, som har forskellige normer og forskellige forudsætninger for at læse ens data, end man selv har.
Dette leder over i en forklaring af, hvad persondataforordningen (GDPR) er, og hvorfor det er vigtigt at sætte sig ind i den. Vi lærer samtidig, at der er meget, som persondataforordnigen ikke tager højde for – og at vi i den forbindelse skal være opmærksomme på vores egen adfærd, da vi ofte også i en eller anden udstrækning behandler andres online data.
BIG DATA:
VÆRKTØJSKASSEN
Her finder du links til endnu flere film om BIG DATA, DIGITALE DOBBELTGÆNGERE og
DIGITALE FODSPOR.
Til inspiration og til hvis du vil vide mere.
ANDRE FILM:
-
Childhood, Youth and Digital Technologies (Konference, Aarhus Universitet)
-
Dataspor (af Henrik Moltke)
-
Surveillance Culture (Btihaj Ajana and Anders Albrechtslund)
-
Din digitale bolig har over hundredtusinde døre og vinduer (Politiet)
-
Forbryderjagt i en digital tidsalder (Politiet)
WEBSITES:
PODCAST
MERE INSPIRATION TIL UNDERVISNINGEN:
-
Den Digitale Skole 2018 (Alinea)
-
Digital Uddannelse D.U.D.E. (Københavns Universitet)