
FILM om BIG DATA
Film 1: Vores digitaliserede liv
Filmen beskriver de digitale spor, der sættes fra vugge til grav, lokalt såvel som globalt, igennem et væld af forskellige teknologier og platforme. Vi møder eksperter, der forklarer, hvordan data indsamles via algoritmer. Og vi ser, hvordan dataindsamlingen konkret medfører, at vi alle har en ”digital dobbeltgænger”.
Vi lærer samtidig, at denne digitale dobbeltgænger/identitet i dag er blevet flettet sammen med vores offline-identitet (og alt hvad vi foretager os offline) i en sådan grad at det kan være svært at adskille dem – selv om disse identiteter kan være vidt forskellige.
Film 2: Overvågning og velfærd
I denne film bredes sikkerhedsforståelsen ud, så den ikke kun angår dét at sikre sig, så man ikke bliver udnyttet af virksomheder og kriminelle. Det angår i ligeså høj grad dét at beskytte sit privatliv i forhold til forskellige fællesskaber, som har forskellige normer og forskellige forudsætninger for at læse ens data, end man selv har.
Dette leder over i en forklaring af, hvad persondataforordningen (GDPR) er, og hvorfor det er vigtigt at sætte sig ind i den. Vi lærer samtidig, at der er meget, som persondataforordnigen ikke tager højde for – og at vi i den forbindelse skal være opmærksomme på vores egen adfærd, da vi ofte også i en eller anden udstrækning behandler andres online data.
BIG DATA
LÆRERMATERIALE
Kære underviser.
Vi er meget glade for, at du har fundet vej til vores undervisningsmateriale og -forløb om BIG DATA og de digitale fodspor, vi alle sammen sætter.
Forløbet er målrettet:
SAMFUNDSFAG på det almene gymnasium
- men kan naturligvis også bruges af dig som underviser på en af de andre ungdoms-uddannelser.
HVORFOR:
Digitaliseringen og den massive dataindsamling, der finder sted, kræver, at vi allesammen forstår betydningen af vores digitale rettigheder, sårbarhed og ansvar. Kun på den måde kan vi ruste os til at færdes sikkert digitalt.
KERNESTOF:
Gennem arbejdet med “BIG DATA: Vores digitale fodspor” vil eleverne få et begreb om, hvordan big data påvirker vores samfund, identitetsskabelse, adfærd og demokrati.
De vil opnå viden om, at der bliver indsamlet meget store mængder oplysninger om os, hvad den indsamlede data bruges til, samt hvad vores rettigheder som almindelige borgere er – og hvilke fordele og udfordringer, der er ved at færdes i en digitaliseret verden. Desuden vil eleverne selv være med til at forme den kritiske mediebruger og udstikke fælles etiske digitale spilleregler.
Nedenfor finder du to hæfter i pdf med et forlæg til strukturering af materialet, ideer til aktiviteter og opgaver målrettet hhv. samfundsfag A-niveau og B-niveau. Med en indholdsmæssig justering til fagmål/kernestof og længde kan materialet her også anvendes af samfundsfag C.
Der eksisterer tilsvarende elevvejledninger under menupunktet "Elevmateriale".
SRP / SRO / FILOSOFI
Materialet kan også tænkes i fagligt samspil med fag som filosofi (jf. retten til privatlivet og tilsvarende spørgsmål), dansk og informationsteknologi. “BIG DATA: Vores digitale fodspor” er kort sagt oplagt som forlæg til fællesfaglige forløb, herunder arbejdet med SRO og SRP.